Vježbanje u trudnoći

#fitmama #vježbanjeutrudnoći #treningtrudnica

Tijekom ljudske povijesti trudnoća je smatrana stanjem u kojem žena mora mirovati, gotovo kao da ima neku bolest, danas je od velike važnosti naglasiti da trudnoća nije bolest, već stanje specifično po oblikovanju novog života. 

Sve veći broj znanstvenih članaka u posljednjih nekoliko godina govori nam o pozitivnim učincima vježbanja tijekom trudnoće i nakon poroda. Vježbanje u trudnoći pomaže u održavanju kondicije tijekom trudnoće i porodu, priprema mišiće za aktivno sudjelovanje u porodu, olakšava kontrolu tjelesne težine, smanjuje pojavu depresije i anksioznosti odnosno ima pozitivni psihološki učinak, te olakšava oporavak nakon poroda.

Drugo stanje je posebno vrijeme za svaku ženu, tijekom čitave trudnoće događaju se velike promjene u gotovo svim tjelesnim sustavima te je stoga potrebno naglasiti učinkovitost, ali i specifičnosti tjelesnog vježbanja u tom razdoblju ženinog života. Trudnoća je razdoblje u kojem žene više nego inače brinu o tome što se događa s njihovim tijelom. Osim što trudnice trebaju paziti na pravilnu prehranu, umjerena fizička aktivnost također je važna ako je trudnica dobrog zdravlja, odnosno ako doktor iz nekog razloga preporučuje strogo mirovnje.

Mnoge svjetske strukovne asocijacije daju preporuke tjelovježbi u trudnoći namijenjene trudnicama nerizičnih trudnoća. Dopuštenje liječnika preduvjet je treninga u trudnoći. Tijekom trudnoće dopušteni su lagani kardiovaskularni programi te programi koji doprinose razvoju mišićne snage i izdržljivosti uz korištenje umjerenih otpora. Ukoliko je trudnica dobrog zdravlja i ako vježba umjereno, vježbanje će olakšati tegobe u trudnoći te ojačati mišiće koji su potrebni tijekom porođaja i učiniti je psihički stabilnijom.Vježbati treba kroz cijelu trudnoću ali i nakon poroda.

Većini trudnica poznate su sljedeće tegobe:

Sve navedene tegobe ne čude, s obzirom na to da se u ženi odvija proces razvoja novog života, ali bilo bi lijepo olakšati tegobe. Što je moguće napraviti prilagođenim i programiranim treningom.

Drage trudnice, javite mi se s povjerenjem, vježbajte sa mnom.

POSEBNA PONUDA

Aktivna trudnoća i brz oporavak

Fitmama 1
Fitmama 2
Fitmama 3
+
Gratis
Postpartum program